«Не підкоряюсь ні владі, ні Константинополю»: Епіфаній різко відповів Філарету

16.05.2019 15:45 7

«Не підкоряюсь ні владі, ні Константинополю»: Епіфаній різко відповів Філарету

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній відповів на заяви патріарха Філарета. Зокрема, він заперечує, що за ним хтось стоїть.
Про це пише СобКор.
Так, на заяву Філарета, що Епіфаній не самостійний, що ним керують, предстоятель ПЦУ відповів, що йдеться лише про те, що він не може одноосібно приймати якісь рішення.
"Я говорив про те, що я як предстоятель самостійно, тобто одноосібно, можу приймати не всі рішення. Тому що 15 грудня на Об'єднавчому соборі ми заклали іншу модель керівництва церквою", - сказав митрополит.
"Я одноосібно як предстоятель не маю права змінювати статут, не маю права порушувати канонічний порядок. Тому що те, що було прийнято на помісному соборі, має втілюватися в життя", - додав він.
"У своїх рішеннях я враховую думку архієреїв і духовенства. Вимоги до мене - щоб я одноосібно змінив те, що було прийнято 15 грудня на соборі. Однак ми управляємо церквою колегіально, ми відходимо від норм, які існували в попередніх структурах. Не можна одноосібно приймати рішення, тим більше, коли це всупереч статуту, Томосу, рішенням собору", - заявив предстоятель ПЦУ.
"Потрібно зрозуміти відмінність між порадами і ультиматумами. Спілкуючись з почесним патріархом Філаретом я неодноразово йому на цьому наголошував - я готовий прислухатися до його порад", - сказав Епіфаній, зазначивши, що не готовий виконувати певні ультиматуми, оскільки є законно обраним на Об'єднавчому соборі предстоятелем.
Читайте також: У Стамбулі моляться за українських політв’язнів
"Тому я прислухався, я спілкувався, але весь цей час певною мірою було навіть деяке приниження мене як предстоятеля церкви через тиск і вимоги, несумісні зі статутом і томосом", - заявив предстоятель ПЦУ.
Також він прокоментував звинувачення Філарета про те, що нібито намагається відправити його на спокій.
"Це відверта брехня. Навпаки, я як предстоятель, захищав патріарха Філарета. І завдяки моїй позиції йому залишили місто Київ і все те, чим він керує зараз. Велися певні дискусії серед архієреїв, які присутні на Священному синоді, щодо його статусу. А саме: пропонували, щоб він керував парафіями в Київській області, а не столиці", - сказав Епіфаній, додавши, що наполегливо всіх переконав, що за ті заслуги, які Святіший Патріарх звершив досі, він повинен залишитися керуючим єпархією міста Києва та мати повагу від нової церкви.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Очарование банного отдыха в Одессе Должный уход за вашими близкими Ткань для столового текстиля Варочная поверхность и духовой шкаф Фабиано по лучшим ценам Продажа оборудования для видеонаблюдения

Последние новости