Нова світова економічна криза: до чого варто готуватися українцям

15.09.2018 11:38 4

Нова світова економічна криза: до чого варто готуватися українцям

Останнім часом все частіше стали лунати голоси економістів, які говорять про наближення глобальної економічної кризи.
У серпні про майбутню кризу попереджав вкладників представник відомої британської династії Ротшильдів, банкір Джейкоб Ротшильд. За його словами, криза почнеться з країн, що розвиваються, таких як Туреччина і Аргентина, які вже відчувають серйозні проблеми. Буквально на днях впливовий американський бізнесмен, мільярдер Рей Даліо в інтерв'ю CNBC також заявив, що до закінчення поточного економічного циклу і настання чергової економічної кризи - приблизно два роки. Причому, за словами мільярдера, він "буде набагато серйознішим, особливо в плані соціальних і політичних проблем".
"З ним буде складніше впоратися ... Він не буде таким же різким і непередбачуваним. Швидше за все, його основними рисами стануть повільне зростання поряд з серйозною борговою кризою, яка буде мати більш серйозні наслідки для соціальної сфери і міжнародних відносин", - прогнозує Даліо .
Про швидке настання світової фінансової кризи, яка не омине і Україну, каже і український економіст Ерік Найман, і багато інших.
З одного боку, говорити про наближення кризи їх змушує ситуація в багатьох країнах. Гіперінфляція в Аргентині і Туреччині, обвал російського рубля, періодичні обвали на азіатських біржах і багато інших маркери. Звичайно, економічні проблеми в окремих країнах відбуваються і на тлі підйому світової економіки. Але, з іншого боку, прогнози щодо близькості нової кризи ґрунтуються на вченні про циклічність економіки. Експерти звертають увагу, що в останні десятиліття світові кризи повторювалися приблизно кожні 7-11 років. Згадаймо криза початку 90-х, криза 1997-2000 років, криза 1998-го, 2008-2009-го ...
Криза почнеться з країн, що розвиваються
Економіст Ерік Найман прогнозує початок нової глобальної кризи вже в 2019 році. І каже, що почнеться він (вірніше, вже почався) з країн, що розвиваються.
"Ситуація зараз схожа на кризу 1997-2000 років. Тоді він теж почався в країнах, що розвиваються і звідти пішов у США. Зараз у багатьох країнах, що розвиваються вже почалася криза. У Туреччині, Аргентині, Венесуелі. Вже є виразний економічний спад в Росії, ПАР і Пакистані, але там він ще не перейшов в кризу. Наближаються економічні проблеми в Китаї, і зараз це головний фактор загрози для світової економіки. Будемо сподіватися, що Китаю вдасться уникнути різкого спаду в економіці. якщо не вдасться - буде все дуже погано. А якщо вдасться - масштаб кр зиса буде меншим, але уникнути його все одно не вдасться, - каже економіст.
Що очікує Україну
Якщо нова економічна криза все-таки вдарить, Україні не вдасться уникнути негативних явищ в економіці, в цьому думки опитаних нами економістів сходяться.
"Криза б'є в першу чергу по слабких. Модель виходу з кризового стану - це вихід за рахунок слабкі, за рахунок тих, ким можна пожертвувати. У такі періоди зростає нерівність, зростає безробіття, соціальна напруженість, зростає загальна конфліктність", - говорить Олег Яременко .
"Під час кризи відбудеться різке зниження цін на сировину. А наша економіка сировинна. Впаде попит на продукцію українського експорту: метали, зернові. Якщо почнуться проблеми у Польщі, це теж негативно відіб'ється на Україні. Тому що там працює більше мільйона українців. Якщо потреба в українській робочій це впаде, зменшиться грошовий потік від гастарбайтерів, який дуже важливий для України. це відразу відчують і ринок нерухомості, і споживчий ринок. Звичайно, це відіб'ється і на зарплатах. Якщо зараз у нас дефіцит робочої сил - під час кризи може виникнуть дефіцит робочих місць. Зарплати впадуть", - вважає Ерік Найман.
"Україна в великій мірі залежить від експорту, а в структурі експорту значну частку займають товари, попит на які в період кризи різко падає: метали, руда", - говорить Ярослав Жалило.
Але при цьому він вважає, що за останні роки Україна зробила ряд дій, здатних хоч скільки-небудь захистити її економіку від потрясінь. А тому наслідки майбутньої кризи будуть не такими руйнівними для країни, як під час минулої кризи.
Читайте також: українські міста планують перейти на зелену енергетику
"По-перше, з моменту останньої кризи Україна серйозно диверсифікувала свої ринки збуту. Та ж металургійна продукція все більше йде на ринки Африки, азіатські ринки. Завдяки цьому сила удару може бути пом'якшена для України. По-друге, Україна різко збільшила частку сільськогосподарської експортної продукції. А люди їдять і під час кризи. Інакше кажучи, я думаю, що попит на цю продукцію сильно не постраждає навіть в результаті кризи. і третій момент - ми сьогодні менше залежимо від фінансових ресурсів. у нас невисокий обсяг инос Тран інвестицій, і ми адаптувалися до цього. Це погано для економіки, це тисне на платіжний баланс, але саме криза на фінансових ринках в таких умовах набагато менш жорстко вдарить по українській економіці, ніж це було в 2007-2008 роках ", - говорить експерт .
Загрузка...

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Преимущества пенопласта Літотрипсія нирок, сечоводів, сечового міхура Онлайн репетиторы по всем школьным дисциплинам Урок езды на мотоцикле для двоих - что это? Широкий выбор женских сумок

Последние новости