Мікрочастинки від одягу: як захистити своє здоров’я

26.09.2019 3:36 6

Мікрочастинки від одягу: як захистити своє здоров’я

Тканини, які використовують для пошиття сучасного одягу, дуже змінились за останні роки.
Про це пише СобКор.
«Але ніхто не може сказати, чи містять ці нові матеріали більше хімікатів і шкідливих часток, ніж натуральні волокна», - каже Душан Личина з Федеральної політехнічної школи Лозанни.
Навіть нормальний одяг може містити велику кількість частинок і речовин, які їхній власник вдихає. Серед них, наприклад, виділяються нікотинові залишки від сигаретного диму, мікроби від домашніх тварин або небезпечні речовини, які використовуються в сільському господарстві, медицині або промисловості, підкреслюють дослідники. Попередні дослідження показали, що у некурящих людей, які сидять поруч з курцем із залишками нікотину на одязі, пізніше були виявлені сліди нікотину в крові і сечі, пояснює Личина.
Читайте також: Вчені розповіли, чому заміжжя шкідливе
Проте, потенційний ризик, пов'язаний з цим безліччю частинок і речовин після вдихання, недостатньо вивчений, попереджає Личина в оглядовій статті, опублікованій в журналі "Наука і техніка в галузі навколишнього середовища". Зрозуміло, що одяг може бути значним джерелом частинок і хімічних речовин, які щодня вдихають їх носії. Однак, здебільшого про те, що саме це означає для здоров'я, поки не сказано.
У своїй ранній дослідницькій роботі в США Личина вивчала, зокрема, якість повітря у відділенні інтенсивної терапії новонароджених в лікарні.
Він виміряв, як частки в повітрі поширилися по всьому відділу і опинилися в інкубаторах, де за дітьми доглядали. Ці частинки можуть впливати на розвиток імунної системи дитини.
Душан Личина планує дослідити виробничі приміщення, де обробляються матеріали, а поки він радить частіше прати свій одяг, щоб уникнути негативних наслідків для здоров'я.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Картриджи для вашего принтера Что такое рекрутинговое агентство? Отвечают специалисты Глобал Стафф Портативная электронная измерительная техника Игровое заведение для почитателей риска и быстрых побед Теплоизоляция штукатурного фасада – дань моде или практичность

Последние новости