Вишня і черешня – рослини одного виду, тому їх плоди мають багато спільного.
Про це пише СобКор.
Обидві ягоди містять в собі багато цінних нутрієнтів. Вітамінно-мінеральний склад вишні багатший, а цукру – в два рази менше ніж в черешні. І вишня, і черешня – це низькокалорійні продукти. У свіжому вигляді ці ягоди мають приблизно однакову калорійність 50-62 ккал. Хоча вишня чемпіон по найнижчим показником глікемічного індексу серед фруктів.
Плоди вишні, особливо терпкі сорти, що містять мелатонін – гормон, який нормалізує роботу ендокринної системи, підтримує холестерин в межах норми, надає антидепресивну дію, покращує сон.
Вишня:
• Позитивно впливає на роботу серця і стан судин.
• Занижує ризик утворення тромбів.
• Позитивно впливає на рівень кров’яного тиску.
• Допомагає нервовій системі.
• Тримає в нормі рівень холестерину.
• Служить профілактикою простудних захворювань.
• Покращує травлення, перистальтику кишечника, допомагає при запорах.
• Позитивно впливає на стан волосся і нігтів.
Протипоказана вишня:
• Людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту в період загострення.
• При виразці або гастриті з підвищеною кислотністю;
• Вживання вишні може стати причиною пошкодження зубної емалі. Тому після їжі краще прополоскати ротову порожнину.
• При алергічної реакції на вишню або черешню слід відмовитися від її вживання.
Читайте також: Експерти розповіли, кому не можна їсти капусту
Черешня:
Свіжа черешня рекомендована людям із залізодефіцитною анемією, 100 г плодів містить 10% добової норми заліза.
Також потрібно їсти черешню тим, хто страждає на дерматологічні захворювання.
Косметичні засоби (маски) на основі черешні допомагають впоратися з вуграми, підлітковими прищами.
Протипоказана черешня:
• Людям, схильним до повноти і хворим на цукровий діабет через підвищений вміст глюкози і фруктози.
• Також не варто нею зловживати людям, у яких є схильність до діареї і підвищеного газоутворення в кишечнику.
“Рекомендована норма фруктів 300 грамів в день. Їжте із задоволенням ці чудові ягоди! Сезон короткий – до кінця червня. Не забувайте заготовлювати їх на зиму. Ви пам’ятаєте, що найкраще їх заморозити”, – порекомендувала дієтолог Світлана Фус.