Нацбанк готується до глибокої девальвації гривні: чого чекати українцям

02.08.2018 15:46 0

Нацбанк готується до глибокої девальвації гривні: чого чекати українцям

Рішення НБУ включити до розрахунку нормативу миттєвої ліквідності необтяжені облігації внутрішньої госсзайма з кінцевим терміном погашення до 6 місяців є стратегічним кроком регулятора напередодні глибокої девальвації гривні.
Таку думку daily-news.com.ua висловив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
«Нацбанк стоїть перед непростою дилемою. На одній шальці терезів бюджетна дірка (гривневі залишки на єдиному казначейському рахунку впали до критичної позначки), на інший - неминуча девальвація нацвалюти та рекомендації ради НБУ обмежити скупку центробанком ОВДП », - пояснює експерт.
У середині липня рада НБУ рекомендувала регулятору утриматися від прямої підтримки бюджетних витрат і встановити ліміт обсягу ОВДП у своєму портфелі. Схоже, проігнорувати озвучені главою органу Богданом Данилишиним вимоги монетарні чиновники не зможуть. А значить рятувати бюджет доведеться силами банкірів. Тобто за рахунок коштів вкладників. А вчорашню постанову Нацбанку покликане підвищити привабливість ОВДП для фінустанов.
З іншого боку, фактичний зрив чергового етапу співпраці з МВФ не обіцяє гривні нічого хорошого. Гірше того: посилення монетарної політики владою США і ЄС вже призвело до відтоку капіталів з ринків, що розвиваються. А в усьому світі відзначається девальваційний парад валют таких країн. І гривня - не виняток.
Неминучість девальвації визнають і в самому НБУ. У розробленому чиновниками сценарії (НБУ робив різні прорахунки на випадок неотримання коштів МВФ) вони не виключають падіння курсу до 31,8 грн ./$ до кінця нинішнього року. А якщо відсутність валютної підживлення з боку Міжнародного валютного фонду буде супроводжуватися падінням цін на метал - і зовсім до 40,8 грн ./$.
«Консолідована думка банкірів - 34 грн ./$ до кінця 2018 го. Це цілком реальний показник, враховуючи той факт, що нових зовнішніх кредитів Україна, схоже, заманити не зможе, а обслуговувати і гасити вже залучені доведеться », - говорить Невмержицький.
Читайте також: Розстріляний табір миротворців у Конго, яка доля українських військових
Загрузка...

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Юридичні послуги у Львові: особливості, які варто знати Быстрый и безопасный вывод wmz на карту ПриватБанка Переваги сучасних караоке-клубів в порівнянні з кафе та ресторанами Инфракрасные обогреватели ufo на Technosite.com.ua Прочные, удобные и стильные стулья

Последние новости