Маковія: цікаві народні прикмети

14.08.2018 9:55 1

Маковія: цікаві народні прикмети

Сьогодні, 14 серпня, християни східного обряду святкують Медовий спас, або ж Маковія.
Цього дня православні українці приходять до храму і дякують Богу за врожай. У серпні бджолярі збирають мед, тому свято й отримало таку назву.
До того ж, православна церква відзначає в цей день Винесення чесних древ Животворящого Хреста. На Русі відоме з кінця ХІV століття.
Свято виникло у Константинополі і його пов’язують із тим, що на спекотний серпень припадав пік епідемій. Щоб запобігти хворобам і людським смертям призвичаїлися організовувати хресну ходу. При цьому освячували колодязі та джерела води частиною хреста, на якому був розп’ятий Ісус.
У церковному календарі цей день семи мучеників Маккавеїв, яких в 166 році до нашої ери стратили за відмову вклонятися язичницьким богам.
У народі свято називають просто – Маковія, або Перший спас.
До того ж, на Маковія починається двотижневий Успенський піст, який встановлений перед святами Преображення Господнього та Успіння Богородиці.
Традиції на Маковія
Насамперед, у цей день прийнято святити в храмі мед із нового врожаю, воду і мак. При цьому, необхідно поділитися медом із тими, хто цього потребує.
Також, господині по всій країні до цього свята печуть пироги і коржі з маком. Ще одна традиція – створювати букети-маковійчики. Їх носили до церкви дівчата, перед цим ситно снідали – щоб наступний рік був врожайним. У букети входили духмяні трави: васильки, калина, нагідки, чорнобривці, полинь, м’ята та головка маку.
Освячений у церкві букет із польових квітів захищає будинок від бід і невдач. Якщо покласти освячений мак під подушку дитині, то вона не буде хворіти. Його зберігали, як ікону.
Раніше люди вірили, що на Маковія жінкам прощаються всі незамолені гріхи, якщо вони самі себе пробачать і помоляться про прощення.
У Медовий Спас заборонено їсти м’ясні, молочні продукти, рибу і яйця. Справи по дому і на полі також робити не слід. 14 серпня не можна лаятися і бажати комусь зла. Крім того, небажано голосно розмовляти в цей день.
Народні прикмети:
- На Маковія літо закінчується, осінь починається.
- У Спаса всього в запасі: і дощ, і вітер, і відро, і різна погода.
- На Перший спас і жебрак медку спробує.
- Дощ на Маковія – мало пожеж буває.
- На Перший спас святи колодязі.
- На Маковій вдовам допомагай – слабкому допомога, а тобі щастя.
- У Перший спас будь-який жіночий гріх проститься.
- Після Першого спасу в воду не заходять.
- Після Першого спасу коней у річці не купають.
- Тим, хто побоюється відьом: у цей день потрібно зібрати насіння дикого маку та обсипати ним будинок – жодна відьма в будинок не проникне.
Читайте також:
Загрузка...

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Обеды с доставкой офис – идеальный вариант не пропустить приём пищи Инструменты для обеспечения внешней красоты Ремонт техники Джон Дир недорого Натуральные одеяла из овечьей шерсти в Украине Тепловые насосы по выгодным ценам

Последние новости