Що говорять вчені про стан Дніпра

06.08.2018 18:07 0

Що говорять вчені про стан Дніпра

Вчені пояснили, чому цвіте Дніпро і як це небезпечно для навколишнього середовища.
Про це повідомляє daily-news.com.ua.
Через високу температуру в водах Дніпра, синьо-зелені водорості, які викликають цвітіння, розмножуються дуже швидко. Як повідомляють експерти, ці водорості представляють серйозну небезпеку для водойм і їх мешканців.
Біолог Володимир Червак пояснив, що в цьому році цвітіння Дніпра почалося раніше, ніж звичайно, тому що вода прогрілася вже в квітні. Він пояснює, що через раннього цвітіння, в річці масово гине риба.
"Коли відбувається гіперцветеніе, вони піднімаються на поверхню і створюють плівку. Відбувається інтенсивний фотосинтез поверхневої води, а в глибинних є дефіцит кисню ... Вони використовують кисень для свого дихання особливо вночі і можуть викликати нічні замори риб", - вважає експерт.
Основними причинами вчені називають глобальне потепління на планеті, а також неконтрольоване споживання фосфатних миючих засобів та азотних добрив.
Водорості в першу чергу шкодять рибі, так як багаті білком рослини, коли гинуть, виділяють небезпечні токсини, зокрема ендотоксин, який викликає інтоксикацію риби.
Для людей цей токсин небезпечний тільки у великих дозах. Крім того, в зеленій воді містяться альготоксинів - дуже токсичні речовини. Спеціаліст попереджає, що, якщо купатися в тих місцях, де цих токсинів багато, можуть виникнути серйозні алергічні реакції.
Більшість відвідувачів столичних пляжів намагаються не звертати увагу на водорості і продовжують купатися в такій воді. Вони стверджують, що звикли до щорічного цвітіння Дніпра. Однак, жителі зізнаються, що купатися в такій воді не дуже приємно.
Раніше для боротьби з водоростями в Дніпро випускали білого товстолобика, якого вирощували в штучних умовах. Товстолобик харчувався синьо-зеленими водоростями, і він щорічно з'їдав до 20% рослин, таким чином рятуючи річку. Але рибу розводити перестали, а кількість викидів в річку катастрофічно зростає.
Учені б'ють на сполох і говорять, що боротьбу з водоростями потрібно починати знову і як один з варіантів, вони запропонували збирати рослини для того, щоб робити з них екологічне паливо.
Читайте також: КНДР продовжує розробку ядерної програми - Рада Безпеки ООН
Загрузка...

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Облачное хранилище информации на серверах Украины и Германии Потолки Грильято – отличное решение для бизнеса Товарно-биржевые услуги Высококачественные каркасные дома Області застосування профільного прокату

Последние новости