Тендерні закупівлі: головне, що потрібно знати в 2021

Тендерні закупівлі: головне, що потрібно знати в 2021

В українському законодавстві немає чіткого поняття «тендер», хоча в побуті воно звучить досить часто. Як правило, під ним мають на увазі «конкурентну закупівлю» — це коли держава або компанія повідомляє, що їй потрібен певний продукт, а постачальники пропонують свої варіанти. В кожному з випадків потрібна підготовка тендерної документації, яку краще довірити фахівцям компанії Sirius.

Хто влаштовує тендери?

Приватні компанії й держава. Перших все більше: ринок корпоративних закупівель в 2020 році виріс на 6% — переважно про них і будемо говорити в цьому матеріалі.

Компанії з державною участю теж проводять тендери, наприклад «УкрЗалізниця» й «Нафтогаз України». Обсяги значні: в 2020 році держкомпанії провели закупівлі на 270 мільйонів гривень. Нарешті, найвідоміші тендери — це «держзакупівлі» (для них є окремий закон), їх проводять на бюджетні гроші. До них жорсткі вимоги: наприклад, закупівлі обов'язково треба розміщувати на сайті Єдиної інформаційної системи в сфері закупівель, документи оформляти тільки в стандартній формі.

Навіщо так складно? Можна ж просто взяти і купити, без тендера

Для приватних компаній проведення тендера — це спосіб стати ефективніше, розширивши коло звичних постачальників. Ще це хороший знак для контрагентів та потенційних інвесторів: якщо компанія проводить публічні закупівлі, значить, прагне до відкритості. Ну й додатковий плюс — можна бути впевненим, що відповідальні за закупівлі співробітники не приваблюють в якості підрядників своїх друзів.

Що стосується держави і компаній з державною участю, тендери — це в першу чергу спроба довести свою прозорість.

Про замовників ясно. А навіщо мені в цьому брати участь?

Тут все очевидно: це допоможе знайти нових замовників, увійти в пул їх постійних постачальників, поповнити портфоліо й, звичайно, заробити. Важливо, що електронні закупівлі — це офіційний та відкритий канал роботи з замовником, який не має на увазі «сірих» схем.

А як саме шукати тендери?

Є безліч способів. Деякі замовники діють «в лоб»: розсилають листи про закупівлю потенційним постачальникам — тут, зрозуміло, потрібно попереднє знайомство. Але найпростіше шукати закупівлі на електронних майданчиках на кшталт Prozorro Market. На подібних сервисах пошук можна автоматизувати за рахунок підписки на нові закупівлі за потрібною темою або користуватися рекомендаціями майданчика (це безкоштовно).

Предыдущая новость

Приобрести RELX POD System Лучший юрист по арбитражным делам в Москве Откатные ворота и установка своими руками Межкомнатные двери для вашего комфорта Облачное хранилище информации на серверах Украины и Германии

Последние новости