Терапевт розповів, чому люди чихають від світла

23.09.2019 23:09 6

Терапевт розповів, чому люди чихають від світла

Деякі люди чхають при погляді на сонці або будь-яке інше яскраве джерело світла. Це світловий чхальний рефлекс.
Про це пише СобКор.
Про нього стали писати з середини минулого століття. Такий рефлекс успадковується. Його можна знайти приблизно у 25% людей, розповів терапевт Георгій Сапего.
Ніхто точно не знає, як саме запускається світловий чхальний рефлекс. Швидше за все, десь перетинаються зіничний і чхальний рефлекс. Цікаво, що він спрацьовує тільки один раз. Потім настає період несприйнятливості.
Чхальний рефлекс є у тварин. Для них велике значення має нюх, і звіриний ніс потрібно регулярно очищати. Тварини на кшталт кішок або собак чхають переважно через ніс.
Читайте також: Медики підказали, як встигати висипатися в холодну пору року
Дорослі люди чхають швидше через рот. А ось у новонароджених дітей такий рефлекс може бути єдиним способом позбутися від слизу. Малюки дихають носом, і соплі потрібно кудись евакуювати. Світловий чхальний рефлекс допомагає їм прочистити ніс.
Історії зі світловим чхальним рефлексом не завжди бувають радісними. Іноді чхання нападає на водіїв, коли вони виїжджають з довгого темного тунелю. Так трапляються аварії.
А ще проводили дослідження за участю пілотів бойових реактивних літаків і з'ясували, що під час чхання вони можуть втратити керування.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Аренда недорогого жилья в Карпатах Обзор фильма «Изгоняющий дьявола» Лучшая охранная компания Легион - для вас и вашего дома Кирпич для качественного и надежного строительства Бакарди – впечатляющее разнообразие вкусов и цветов

Последние новости