Лікарі порадили, як уникнути зневоднення

09.08.2019 23:46 5

Лікарі порадили, як уникнути зневоднення

Зневоднення – це нестача води в організмі людини, яка необхідна для нормального функціонування його систем і органів.
Про це пише СобКор.
Вода – найнеобхідніша речовина для життєдіяльності організму людини. Саме вода допомагає підтримувати оптимальну температуру тіла людини, вона є важливим елементом у виводі токсинів з організму через сечовивідну систему. Обмін речовин в організмі дає збій, якщо тіло людини втратило навіть 1% води.
ТОП–7 причин зневоднення організму:
 Сонячний або тепловий удар;
 Опіки;
 Харчове отруєння, що супроводжується діареєю та блюванням;
 Гіпергідроз (підвищене потовиділення);
 Низьке споживання рідини (під час захворювань, які супроводжуються збільшеною кількістю сечі);
 Споживання продуктів, що підсилюють виведення води з організму (алкоголь, кава, чай);
 Прийом лікарських засобів (діуретики, нейролептики, антигіпертензивні і антигістамінні препарати).
Зневоднення буває також різних видів:
 Гіпертонічне – характеризується нестачею рідини в організмі, яке протікає у тканинах високого ступеня. Основні причини: дефіцит води, яку споживає людина через усі можливі органічні входи (легені, шлунково-кишковий тракт тощо).
 Гіпотонічне – його спричиняє дефіцит рідини, який відбувається через надмірну її втрату через нирки та шлунково-кишковий тракт. Цей небезпечний вид зневоднення є загрозою життю людини, оскільки може спричинити набряк легень.
 Ізотонічне зневоднення – це найрозповсюдженіший вид втрати рідини організмом через шкіру, ШКТ, з кров’ю, внаслідок опіків, а також через її накопичення (водянка).
 Сухість шкірних покривів – ще один характерний симптом зневоднення. В цьому випадку шкіра людини лишається сухою навіть при нанесенні зволожуючих кремів. Основна причина – нестача води в організмі.
Симптоми зневоднення у дітей
До них можна віднести повну відмові від споживання води, надмірну сонливість та апатичність, сухість шкіри та її блідий колір.
Також нехарактерна тривка відсутність сечовипускання, сеча темного кольору, яка має концентрований різкий запах; при спробі заплакати – відсутність сліз; впалі очі та «роднічок».
Основні профілактичні заходи при зневодненні
Краще за все робити своєчасну профілактику зневоднення організму, ніж його лікування. Важливо в достатній кількості споживати воду, щоб не сталося зневоднення.
Читайте також: Фахівці порадили, як уберегтися від літньої пітливості
Потрібно пам’ятати такі правила:
 Споживати свіжу та чисту воду протягом дня, коли людина не спить, не спираючись на рівень активності та самопочуття.
 Вживати кожного дня 2-3 літри негазованої очищеної води маленькими порціями.
 В спекотні дні для маленьких дітей норма споживання води становить не менше 150 мл кожні 30 хвилин.
 При підвищеній температурі тіла варто збільшувати кількість споживання води у 1,5-2 рази.
 При занятті спортом дорослі повинні вживати не менше 1 л води на годину.
 Пити воду необхідно за 20-30 хвилин до вживання їжі, щоб покращити травну активність.
 Якщо ви не любите чисту воду, то до неї можна додати трохи лимонного або апельсинового соку з свіжих фруктів.
 При хронічних запорах дієтологи рекомендують збільшити кількість спожитої води, а також вживати огірки, помідори, перець, кавун, броколі, ягоди. Після цього протягом усього дня намагатися воду не пити, а якщо і пити, то тільки окріп, зелений чай, настій з трав (він чудово втамовує спрагу).
 Важливо пам’ятати, що спрага – це сигнал для відновлення водного балансу в організмі. Але на початкових стадіях зневоднення, відчуття спраги не завжди виникає. Це особливо характерно для районів з холодним кліматом.
 Слід також мінімізувати вживання у спекотну погоду кави та напоїв, з вмістом кофеїну чи алкоголю. Необхідно відмовитись від страв зі спеціями. Жінкам у спеку не слід зловживати декоративною косметикою. Також не варто носити синтетичний одяг, що облягає.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Как создаются рейтинги онлайн казино? Ремонт техники в Одессе Где купить биологически активные добавки NowFoods Качественные наклейки по низкой цене Самый популярный портал по игре Minecraft Pocket Edition

Последние новости