Стоматолог розповів цікаве про зуби мудрості

27.06.2019 13:16 7

Стоматолог розповів цікаве про зуби мудрості

Людей, яких ніколи не турбували крайні зуби (в народі їх називають зуби мудрості), небагато.
Про це пише СобКор.
Решта часто скаржаться, що ці зуби (зазвичай вони з'являються до 16-20 років) поводяться непередбачувано: прорізуються криво або горизонтально, наїжджають на сусідні, руйнуючи їх. Іноді травмують слизову щоки.
Недарма в США і деяких європейських країнах ці зуби видаляють відразу ж, як тільки вони прорізалися. Може, і нам запозичити корисний досвід і почати позбуватися від вісімок заздалегідь, поки проблем немає? Або намагатися зберегти: мовляв, в організмі нічого зайвого не буває. До речі, стародавні слов'яни вірили, що зуби мудрості з'являються у людей духовно зрілих, і почитали тих, у кого були всі чотири вісімки.
Щелепно-лицьовий хірург, професор Андрій Копчак розповів, що проблема зубів мудрості виникла у людини в процесі еволюції. Стародавні люди вживали набагато більше сирої жорсткої їжі, ніж наші сучасники, і зуби отримували хорошу жувальну навантаження. А чим ми сьогодні харчуємося? Продукти в основному рафіновані, м'які, технологічно оброблені. Мало вживаємо сирих і твердих овочів і фруктів, вважаючи за краще подрібнені або приготовані на плиті, в духовці, пароварці.
Через це жувальна навантаження зменшилося і щелепи стали менше, ніж у наших предків. Але кількість зубів (хоча вісімки прорізуються не у всіх), а також їх розміри не змінилися.
Читайте також: Візит до стоматолога: коли потрібно лікувати зуби
Крайні зуби важко добре почистити, там може розвинутися карієс. Навіть якщо зуб не прорізався, а залишився в щелепі, він може пошкодити коріння «сусіда».
Небезпечний і зуб мудрості, який почав прорізуватися, але «передумав»: між ним і яснами накопичується наліт, який може спровокувати запалення м'яких тканин, що оточують зуб. Людину турбують підвищена чутливість, набряклість ясен, біль, неприємний запах з рота. Тоді потрібне серйозне лікування антибіотиками, але в кінцевому підсумку все одно часто доводиться видаляти вісімку.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Бытовые твердотопливные котлы с пеллетной горелкой Игра с королевским шармом Тонировка окон в различные цвета Зручні та комфортні меблі Подшипники в корпусе — новое решение, которое стоит внимания

Последние новости