Філарет відновив УПЦ Київського патріархату і відрікся від томосу

21.06.2019 1:35 4

Філарет відновив УПЦ Київського патріархату і відрікся від томосу

20 червня виявився днем серйозного випробування для новоствореної Помісної церкви України.
Про це пише СобКор.
"Почесний патріарх" цієї релігійної організації Філарет, в минулому - глава Української православної церкви Київського патріархату - фактично привів ПЦУ до розколу, оголосивши про відновлення свого Київського патріархату.
Також Філарет розкритикував томос - документ від Вселенського патріарха Варфоломія, який надавав нової церкви певні права і самостійність. І, нарешті, він заявив, що в Україні не проходило жодного православного собору, на якому б була проголошена національна церква. Собор був "грецьким", оскільки його проводив представник Вселенського патріархату.
Філарет підкреслив, що вдячний Варфоломію за томос, але його умови нікуди не годяться. І пояснив, що саме не влаштовує:
Варення миро. "Ми не маємо права варити миро. І ми залежимо від Вселенського патріарха. Чи не дасть він нам миро - і ми не зможемо здійснювати таїнства".
(Миро - це спеціально підготовлене ароматичне масло, яке використовується в церковних таїнствах; робиться з оливкової (або іншої рослинної) олії з додаванням білого вина і приблизно 40 ароматичних речовин.
Читайте також: «Не приймаємо»: Філарет зробив різку заяву щодо Томосу
Назва церкви. "Дали нам назву - Православна церква України. Що за цим ховається? Це значить, що ми маємо право служити тільки на території України. А за межами не маємо жодних прав. Тобто вся діаспора українців залишається без нашої церкви".
Рішення внутрішньоцерковних проблем. "З проблем в церкві треба звертатися до Вселенського патріарха. Для розв'язування внутрішніх проблем. Інші церкви не звертаються, а ми, відповідно до Томосу, повинні".
Також Філарет заявив, що помісний собор, який пройшов 15 грудня 2018, ні помісним собором. Глава "УПЦ КП" назвав його не українським собором, а грецьким. Тому що його очолював митрополит Гальський Еммануїл.
Філарет свою промову завершив фразою: "Слава Україні!", Після чого послідували бурхливі оплески.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Как обыграть игровой автомат В каких случаях требуется настройка ГБО 4-го поколения? Профессиональные переводы на несколько десятков языков Машины для вторичной очистки зерна Кращий салон світильників у Львові

Последние новости