Здоров'я організму і внутрішніх органів залежить від правильного харчування. Які ж продукти допоможуть ниркам?
Про це пише СобКор.
Вуглеводи. Хронічні хвороби нирок і ниркової недостатності викликає цукровий діабет. Тому робимо загальний висновок: з вуглеводами потрібно бути акуратніше, розповіла уролог Дарина Чернишова.
Сказати, що від великої кількості вуглеводів в раціоні розвивається цукровий діабет було б лукавством. Все значно складніше однак, важливо розуміти, що в більшості випадків багато вуглеводів і мало руху призводить до ожиріння.
А ожиріння – це сходинка до розвитку нечутливості до інсуліну. А ось це вже прямий шлях до цукрового діабету і діабетичної нефропатії.
Таким чином, здоровим людям достатньо стежити за своєю вагою і правильно визначати баланс між вживанням вуглеводів і руховою активністю.
А ось пацієнтам, які вже страждають від цукрового діабету, варто звернути увагу на контроль показників цукру крові. Чим вище цукор у крові, тим більший ризик пошкодження нирок.
Читайте також: Медики розповіли про користь фруктової дієти
Білки. У пацієнтів з нормальною функцією нирок багато білка не призводить до збільшення швидкості клубочкової фільтрації (основного показника, що використовується для оцінки ниркової функції).
У пацієнтів з хворобами нирок високе вживання білка було пов'язано з погіршенням ниркової функції за період в 11 років. Найбільш часто мова йде про діабетичне ураження нирок.
Зниження споживання білка може уповільнити прогресію хронічної хвороби нирок і відстрочити наступ ниркової недостатності не до кінця ясно, чи є зв'язок з вживанням білка і сечокам'яною хворобою. Найімовірніше зв'язок не пряма, а опосередкована.
Жири самі по собі не несуть ніякої шкоди для нирок, однак, їх вживання також має бути розумним і залежати від початкового рівня ниркової функції.
Рекомендації для збереження здоров'я нирок: не зловживати сіллю (гіпертензія – причина №2 пошкодження нирок); уникати трансжирів і насичених жирів; пити багато води.