Чехія планує запросити на роботу тисячі українців

04.11.2018 9:27 0

Чехія планує запросити на роботу тисячі українців

Місцевому бізнесe потрібні не тільки представники робочих спеціальностей, але і лікарі з айтішників, пише daily-news.com.ua
Чеська влада планує у два рази збільшити квоту з працевлаштування для українців.
За повідомленнями місцевих ЗМІ, ініціаторами виступили чеські фірми і компанії, які відчувають неабиякий дефіцит якісної робочої сили. Таким чином, вже в 2019 році чеські роботодавці планують заманити до себе до 40 тис. Працівників з України. Місцеві чиновники підтримали ініціативу, вирахувавши, що зможуть на цьому додатково заробити до держбюджету близько $ 430 млн, передає ubr.ua
Просування легального працевлаштування і збільшення робочих квот - хороша новина для наших заробітчан, кажуть експерти, тому що сьогодні українські трудові мігранти працюють в Чехії в основному нелегально. Але навіть цих додаткових 20 тис. Місць буде недостатньо, щоб «в білу» працевлаштувати українців, які вже знаходяться в цій країні, не кажучи вже про бажаючих знайти роботу.
«Наші громадяни будуть продовжувати їхати на роботу до Чехії, в тому числі нелегалами, тому що в цій країні зарплати вище, ніж в Польщі і країнах Балтії. І в той же час інтегруватися там простіше, ніж, наприклад, в Німеччині та Італії. Збільшення квоти дасть можливість ще 20 тис. Фахівців почати працювати легально. З огляду на, що за оцінками самих чехів, в країні проживає близько 120 тис. Українців, квоту на дозволу на роботу для українців будуть збільшувати і надалі », - зауважив у розмові з UBR.ua президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.
Ці дозволи стосуються в основному робітничих спеціальностей, великий недолік яких відчувається у всіх країнах Європи, і в Чехії зокрема. Для отримання в ній високооплачуваної роботи, потрібно бути затребуваним фахівцем, з підтвердженим освітою і знанням чеської мови. Без цього не вийде заробити багато, хіба що працюючи в міжнародній компанії, де робочою мовою є англійська, знання якої, знову ж таки, обов'язково.
У 2019 найбільш затребуваними в Чехії будуть фахівці наступних галузей:
будівництво;
автомобілебудування;
харчова промисловість;
готелі;
технічні фахівці: зварювальники, токарі, слюсарі;
водії;
фахівці високої кваліфікації it індустрії і медичний персонал.
Разом з цим, в Чехії отримати роботу складніше, ніж в Польщі, де досить запрошення від роботодавця і укладеного договору. У Чехії потрібно проходити процедуру отримання робочої візи, яка може тривати до півроку, що природно не подобається українським трудовим мігрантам, які хочуть, як можна швидше приступити до роботи. З документів потрібно мати запрошення від роботодавця, з яким необхідно йти в посольство і реєструвати заявку на отримання робочої візи. Посольство має право перевірити компетенції працівника і відмовити або підтвердити отримання візи. Процедура, як правило, займає не менше 2-3 місяців.
«В цілому, якщо є бажання, то дозвіл отримати не так вже й складно. Коли ми говоримо про сезонної робочої візи, яка видається на 90 днів. Якщо ви це робите вперше і готові за оформлення заплатити посереднику, то потрібно тільки визначитися з вакансією і подати документи у візовому центрі. Роботодавці хочуть гарантій приїзду і заповнюваності своїх вакансій, тому часто віддають всі питання по документам в посередницькі фірми. Але недобросовісних фірм теж вистачає, тому ставитеся до всього розумно і критично. Є проблема з отриманням робочих карт, великі черги в консульстві і процес може затягнутися на 4-8 місяців », - підмітила в розмові з UBR.ua директор агентства з працевлаштування за кордоном Travel Service Анастасія Недбайло.
Читайте також: В Україні подорожчає один із найголовніших продуктів
З огляду на тимчасові зволікання з отриманням віз і дозволів, повністю викорінити українських нелегалів у Чехії навряд чи вдасться, кажуть експерти. Здобувачі часто хочуть піти більш простим, швидким і менш витратним шляхом, і завжди знайдеться той, хто їм готовий це запропонувати. Причому нерідко вводячи їх в оману, що віза для роботи в Чехії не потрібна або запропонують відправити їх по польській. А це пряма дорога до висилки назад на батьківщину - тільки за минулий рік Чехія відправила додому понад тисячу українців з польськими дозволами на роботу.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

«Акваль» - все для вашей кухни Незабутній відпочинок у Трускавці за гарячими пропозиціями 6 неоспоримых преимуществ изделий, изготовленных из конопляного полотна или пряжи Холодильная и морозильная техника от известных производителей Машины для вторичной очистки зерна

Последние новости