Українцям масово відмовляють в реєстрації землі

28.09.2018 12:08 0

Українцям масово відмовляють в реєстрації землі

Українці не можуть зареєструвати свої земельні ділянки в кадастрі.
Причому дуже часто внести дані не виходить навіть з другої і наступних спроб - документи не приймаються, а люди змушені знову і знову виконувати не зовсім зрозумілі вимоги кадастрових реєстраторів.
Останні часто навіть не обтяжують себе поясненнями: з якихось причин не вдалося внести ділянку в кадастр, пише daily-news.com.ua. В обгрунтуванні можна споглядати лише рядок «не відповідає Земельному кодексу України» або, наприклад, «Файл не дійсний».
«Для того щоб відомості про земельну ділянку з'явилися в земельний кадастр, потрібно пройти процедуру державної реєстрації земельної ділянки. Разом з колегами з Госгеокадастра, ми виявили, що протягом одного року відбувається 135 тис. Відмов заявникам в такій процедурі. Тобто по кожному сьомому земельній ділянці відбувався відмова. Кожен такий випадок - це час і кошти держави, бізнесу і людей », - розповів глава Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Гончарук.
І справа зовсім не в якійсь заплутаній схемі оформлення земельної ділянки. В даному випадку відмови відбуваються через необґрунтовано великої кількості зайвих і обтяжливих дій державних службовців та заявників.
Але зовсім скоро ситуація може змінитися на краще. Щоб мінімізувати випадки безпідставних відмов Кабінет міністрів України розробив нові правила роботи з Державним земельним кадастром, які вступлять в чинності 19 березня наступного року.
Зокрема, новий порядок конкретизує перелік причин для відмови в реєстрації. Передбачено, що, посилаючись на ту чи іншу підставу для відмови, реєстратор буде зобов'язаний вказати вичерпний перелік недоліків поданого пакета документів:
Перерахувати відсутні документи;
Послатися на конкретні норми законодавства, яким, на думку реєстратора, не відповідають подані документи;
Надати інформацію, яка дозволить встановити і усунути недоліки електронного документа.
«Необхідність аргументувати причини відмови повинна зменшити кількість безпідставних повернень документів заявникам», - підмітила в бесіді партнер АО «Кролевецький і партнери», керівник практики агробізнесу, нерухомості і будівництва, адвокат Вікторія Любич.
Крім цього, в новому порядку закріпили можливість електронної реєстрації земельних ділянок. Це положення теж має полегшити процедуру оформлення землі для людей. Так, замовляючи у землевпорядників послугу з розробки проекту, людина може відразу просити про додаткову опцію, (яка безкоштовно надається сертифікованим інженером-землевпорядником) - проектувальники звертаються через систему електронних сервісів до кадастрових реєстраторів із заявою про реєстрацію земельної ділянки. Прописали в порядку і ряд інших нововведень.
«Передбачена можливість для будь-якого фізичного або юридичної особи самостійно у відкритому доступі роздрукувати інформацію з кадастру. Її можна використовувати як графічні матеріали - документ, необхідний в процедурі отримання права на землю. Також відповідно до змін будуть впроваджені електронні сервіси, які дозволять здійснювати моніторинг заяв, поданих кадастровому реєстратору, своєчасність, порядок і результати їх розгляду », - розповіла Вікторія Любич.
Наступного року експерти очікують, що кількість відмов у внесенні відомостей до земельного кадастру зменшиться орієнтовно в три-чотири рази. Складніше буде і провертати різні схеми з землею.
В майбутньому також планується замість попередньої перевірки електронного документа, запустити сервіси, які дозволять землевпорядника створювати в складі кадастру відомості про земельну ділянку. А перевірятися вони будуть прямо під час внесення даних. У планах чиновників і спростити і процес досудового оскарження дій реєстраторів.
«Процедуру досудового опротестування негативних рішень кадастрових реєстраторів планують прописати в ході роботи над проектом закону №6017, який вже знаходиться у Верховній Раді», - помітив в розмові Олексій Гончарук.
Загрузка...

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Гідна старість в пансіонатах мережі «Срібний вік» в Києві Лучший сервисный центр во Львове Химчистка ковровых покрытий Удобный стоматологический портал Как покупать продукты из Европы дешевле отечественных?

Последние новости