Китайські банки підтримали антиросійські санкції

14.09.2018 22:49 1

Китайські банки підтримали антиросійські санкції

Надії російської влади на допомогу Китаю в подоланні санкцій Заходу поступово розбиваються об сувору реальність.
Хоча де-юре Пекін не вводив проти РФ будь-яких фінансових санкцій, фактично китайські банки приєдналися до обмежень, введених США та Євросоюзом, пише daily-news.com.ua
Комерційні кредитні організації КНР затримують перерахування на рахунки російських банків або зовсім відмовляються проводити платежі, заявив в п'ятницю глава представництва Банку Росії в КНР Володимир Данилов, виступаючи на круглому столі "Російсько-китайське фінансове співробітництво як фактор економічного розвитку" в Харбіні. "Проблеми пов'язані з розширеною інтерпретацією рядом китайських банків обмежувальних заходів третіх країн", - пояснив він: під блокування потрапляють транзакції навіть не включених в санкційні списки компаній.
При цьому російські банки відзначають посилення умов. Це "призводить до затримок при проведенні платежів клієнтів російських банків, так і зустрічних платежів на користь компаній Росії", - сказав Данилов (цитати з ТАСС).
За словами віце-президента Асоціації банків Росії (АБР) Анатолія Козлачкова, складності виникають навіть на етапі відкриття коррахунків.
"Проблеми ці зрозумілі, вони пов'язані з списку санкцій тиском", - повідомив Козлачков, додавши, що "потрібно шукати способи (їх) дозволу для взаємного успіху".
Ці пошуки йдуть вже більше трьох років. На те, що китайські банки відмовляються проводити операції з російським банками і значно скоротили участь в зовнішньоторговельних операціях, ще в червні 2015 року скаржився перший заступник голови групи ВТБ Юрій Соловйов.
У колонці, написаної для FInance Asia, він нарікав на "суперечливу позиція Китаю по відношенню до російських банкам після введення санкцій США і ЄС".
Процес дедоларизації і перекладу в національні валюти взаємної торгівлі, проголошений в якості мети президентом Володимиром Путіним, також йде важко. Долар як і раніше залишається основною валютою розрахунків, розповів Данілов.
За даними ЦБ, в доларах проходить 88% угод з експорту в Китай і 73,6% - з імпорту з КНР.
При цьому отримувати рублі за продані в Росію товари Китай де-факто відмовляється: частка російської валюти в розрахунках по імпорту становить лише 3,8%. Це менше, ніж 2013 рік (3,9%).
Платити в юанях Китай готовий охочіше - за підсумками минулого року в китайській валюті пройшло 8% експортних угод проти 1,7% чотири роки тому.
Загрузка...

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Страховые компании: как сделать правильный выбор Качественный овальный ковер Известный бизнесмен и инициатор благотворительных проектов Лучшая охранная компания Легион - для вас и вашего дома Услуги литья пластмассы, штамповки металла и другие

Последние новости