10 продуктів для здоров'я серця і судин
Здорове серце - запорука довгого повноцінного життя без хвороб і турбот. Потрібно для цього не так вже й багато: ризикнути розлучитися зі шкідливими звичками, більше рухатися і зробити ставку на продукти, корисні для серця, пише Хроніка.інфо з посиланням на healthystyle.
Боби
Особливо корисні для серця продукти, багаті калієм і магнієм. Серед інших до них відносять боби, зокрема червону квасолю. Крім цих мікроелементів в квасолі багато заліза, фолієвої кислоти і флавоноїдів. Такий «коктейль» зміцнює стінки судин і робить їх еластичними. А ще квасоля - щедре джерело рослинного білка. Вона прекрасно замінює м'ясо і знижує споживання шкідливих жирів. Для цього потрібно з'їдати 100-150 г будь-яких бобів кожен день.
Риба
В цьому відношенні не знає собі рівних морська риба: лосось, скумбрія, сьомга, оселедець і сардини. Вся справа в жирних омега-3 кислотах. Вони знижують рівень шкідливих жирів в організмі, які провокують розвиток серцевих хвороб і діабету. Корисні речовини, що містяться в такій рибі, покращують склад крові і перешкоджають появі тромбів. Позитивний ефект не змусить себе чекати, якщо з'їдати хоча б три рази в тиждень по 150-200 г жирної риби.
Вівсянка
Вівсянка з раннього ранку - блюдо, корисне в усіх відношеннях. Овес містить клітковину і бета-глюкан, які нормалізують рівень холестерину в крові. До того ж завдяки клітковині йде зайва вага, що зменшує навантаження на серце. До того ж регулярне вживання вівсянки служить профілактикою цукрового діабету. Всього 150 г вівсяної каші з будь-якими ягодами або сухофруктами на сніданок - і серце буде працювати як годинник.
Капуста
Брокколі називають продуктом для серця № 1. І це цілком заслужено. Кучерява капуста рясніє антиоксидантами, які надійно захищають серце від руйнівних вільних радикалів. Завдяки унікальному набору мікроелементів знижується ризик розвитку атеросклерозу і раку. Крім того, броколі виводить з організму наявні канцерогени. Для оздоровлення слід з'їдати в день 200-250 г капусти у свіжому або вареному вигляді.
Шпинат
Шпинат, як і вся листова зелень, безсумнівно, є продуктом, корисним для роботи серця. Активні речовини в його складі знижують рівень гомоцистеїну в організмі. Ця шкідлива амінокислота руйнує внутрішні стінки артерій і збільшує ризик серцевих хвороб. Особливо корисний шпинат для тих, хто страждає від підвищеного тиску. Щоб тримати його під контролем, з'їдайте по одному пучку цієї зелені щодня.
Лляна олія
Лляна олія вважається одним з найбільш корисних для серця більш ніж заслужено. Адже в ньому цілий набір поліненасичених жирних кислот: лінолева, стеаринова, олеїнова і т. Д. Саме вони знижують рівень холестерину в крові, очищають судини і розсмоктують тромби. Тільки не варто піддавати масло тепловій обробці і зловживати їм надміру. Найкраще обмежитися 2-3 ст. л. лляної олії в день і додавати його в готові салати, каші та супи.
Авокадо
Які продукти покращують роботу серця, крім названих? Звичайно ж, фрукти. І тут беззастережно лідирує авокадо. Цей заморський плід прискорює засвоєння важливих для серця елементів: калію, магнію, заліза, вітамінів групи B і лікопіну. Його активні речовини налагоджують жировий обмін, підвищують рівень «хорошого» холестерину і перешкоджають розвитку атеросклерозу. Половина свіжого авокадо в день - і приплив сил і енергії вам гарантований.
Яблука
Більш звичні для нас яблука захищають серце від різних хвороб нітрохи не гірше. Зокрема, знижують ризик розвитку інфаркту та атеросклерозу. Вміщені в цих фруктах фітоелементи перешкоджають руйнуванню клітин судин і м'язової тканини, знімають запалення і розріджують тромби. А клітковина забезпечує нормальний рівень холестерину. Для профілактики корисно з'їдати по одному яблуку в день або додавати його в різні соки і смузі.
Чорниця
Практично всі ягоди корисні для серця. Але п'єдестал пошани дістався чорниці завдяки рекордній кількості антоциана. Цей антиоксидант в поєднанні з вітаміном C і клітковиною очищає і зміцнює судини. До того ж ця речовина виводить з організму зайвий холестерин, уповільнює вікові зміни серця і є профілактикою раку кровоносної системи. Чашка свіжої чорниці 4-5 разів на тиждень стане корисним доповненням до вашого раціону.
Горіхи
Горіхи - ще один продукт, який зміцнює серце. Це альтернативне джерело жирних поліненасичених кислот, без яких, як ми вже знаємо, серцю доводиться важко. Особливо корисними в цьому відношенні є мигдаль, волоські і кедрові горіхи. Вони живлять серце і судини калієм, магнієм, вітамінами В, С, E і РР, завдяки чому підвищується їх витривалість. Всього 15-20 г підсушеного горіхів щодня дозволять легко в цьому переконатися.
Читайте також: В зоні проведення ООС за добу зафіксовано 18 обстрілів
Загрузка...