Медики розповіли, яку ягоду можна використотувати для профілактики онкохвороб

21.08.2018 14:16 0

Медики розповіли, яку ягоду можна використотувати для профілактики онкохвороб

Медики розповіли про користь і шкоду кавунів.
Традиційно одним з головних літніх ласощів є кавун. Багатьом здається, що його можна з'їсти скільки завгодно, так як він складається переважно з води і приносить лише користь.
Однак це не зовсім вірно, пише Хроніка.інфо з посиланням на ladyhealth.
Як і будь-який інший продукт, кавун може принести як користь, так і шкоду організму. Головне, знати, як правильно його вибрати і в який час краще купувати.
І раз настав сезон кавунів, пора задуматися, скільки їх можна з'їсти і як правильно вибрати цю велику червону ягоду. Про шкідливі і корисні властивості, а також секрети покупки кавунів ми розповімо в цьому матеріалі.
Користь кавунів
В першу чергу варто пам'ятати, що користь і шкода кавуна залежить від свіжості ягоди, а також від умов, в яких він виріс. Як правило, в прагненні отримати великий урожай фермери можуть використовувати пестициди, що перетворить прекрасний продукт в справжню отруту. Часто використовують нітрати, через які і виникають проблеми зі здоров'ям у людини. Тому дітям до двох років краще їх не давати. У два-три роки дітям варто їсти не більше 100 грамів ягоди, трьох-шести років - до 150 грамів. І то це за умови, що кавун якісний. Також варто їсти їх тільки в період природного дозрівання - в кінці серпня - початку вересня.
Кавун насправді багатий корисними речовинами: каротин, тіамін, аскорбінова кислота, ніацин і рибофлавін. Вони можуть стати профілактикою раку. Також в кавунах є фолієва кислота, яка допомагає нормально розвиватися організму, а також вона надає особі здоровий колір, покращує травлення і збільшує виділення молока у молодих мам.
По-друге, в кавуні міститься велика кількість антиоксидантів і фолієвої кислоти. Вживання кавуна позитивно позначається на здатності організму протистояти виникненню злоякісних пухлин.
І, звичайно, одним з головних достоїнств кавуна є його незамінність при схудненні. Кавун допоможе людям боротися із зайвою вагою завдяки сечогінним властивостям. Він відмінно втамовує голод, наповнюючи шлунок надовго. До того ж калорійність вкрай мала - всього 38 кілокалорій на 100 грамів. Тому розвантажувальний день на кавуні буде кращим варіантів цього літа.
Шкода кавунів
На противагу корисним властивостям у кавунів є і шкідливі властивості, хоч їх і небагато. Як правило, це стосується нітратів, які відмінно вбираються цією ягодою. Відповідно, вони можуть завдати непоправної шкоди здоров'ю людини.
Також в кавуні міститься величезна кількість цукру, тому при схудненні і діабетикам варто в обережністю поставитися у його вживання.
Протипоказання
Є певні протипоказання при поїданні кавуна. До них відносять порушення відтоку сечі, пронос, коліт, люди з каменями в нирках, цукровий діабет, пієлонефрит, важкі патології підшлункової та передміхурової залоз. З обережністю потрібно їсти вагітним жінкам і тим, хто знаходиться на пізніх термінах вагітності, адже плід здавлює сечовий міхур. Позиви сходити в туалет будуть виникати вкрай часто. Може з'явитися дискомфорт і важкість у животі. Тому не варто змішувати його з іншими продуктами, бо може статися процес бродіння.
Також важливо радитися з дієтологами, адже м'якоть кавуна не варто вживати разом з деякими іншими продуктами. Справа в тому, що в шлунку разом вони можуть викликати процес бродіння і приводити до розладів шлунково-кишкового тракту.
Коли краще купувати кавун?
Купувати кавуни не варто уздовж доріг або в необладнаних для торгівлі місцях. Адже в таких випадках немає дотримання гігієни, а кавуни не проходять санітарну експертизу. Покупки краще робити після 15 серпня - це якраз сезон дозрівання врожаю, тому ймовірність наштовхнутися на нітратний кавун або вирощений з хімікатами істотно скорочується.
Місце для продажу кавунів має бути обов'язково обгороджено і мати навіс. Кавуни (а також і дині) повинні знаходитися в спеціальних стелажах, а не на землі. Також у продавця повинні бути ваги, а самі фрукти не повинні продаватися в розрізі, бо у них підвищується ризик потрапляння різних бактерій.
До речі, важливо, як саме вирощували куплений вами кавун. Найчастіше фермери намагаються збільшити скороспелости і обсяги продукції і банально накачують плід різними хімікатами. Від цього кавун виростає, звичайно, швидше, але вживання його м'якоті в їжу у великій кількості призведе до накопичення в вашому організмі токсичних речовин і може закінчитися отруєнням.
Саме тому кавун не слід давати маленьким дітям, так і в цілому краще не вживати його в «неприродний» період. Кавуни без нітратів встигають приблизно до серпня-вересня.
Як вибрати кавун?
Щоб придбати кавун, який не заподіє вам шкоди, потрібно ретельно його оглянути. Ось кілька порад, які дозволять вам відрізнити якісний фрукт від нітратного.
- Кавун повинен бути нормальної ваги - не дуже величезний, але і не маленький.
- Кавун з кислуватим ароматом дуже небезпечний.
Читайте також: Ці фізичні вправи активують роботу мозку
Загрузка...

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Как оформить детский загранпаспорт в Украине Нерухомість в Ірпені: таунхауси від забудовника Вывоз мусора: к кому обратиться за услугой? Каталог лучших предложений для создания отопительной системы Когда лучше заказать, нежели готовить шашлык самостоятельно?

Последние новости