Зеленський підписав закон про імпічмент

23.09.2019 13:05 6

Зеленський підписав закон про імпічмент

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)”.
Про це пише СобКор.
Відповідна інформація оприлюднена на сайті Верховної Ради.
Відповідно до законопроекту, Верховна Рада може усунути президента України з поста в порядку імпічменту виключно в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину.
Процедура імпічменту ініціюватиметься більшістю народних депутатів від конституційного складу.
Законом передбачено, що з метою повного, всебічного та неупередженого розслідування створюватиметься спеціальна тимчасова слідча комісія (ТСК), до складу якої входитимуть народні депутати (з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій та груп), спеціальний прокурор і спеціальні слідчі. Ця ТСК готуватиме висновки і пропозиції за дослідженими обставинами щодо вчинення Президентом державної зради або іншого злочину.
Пленарне засідання Верховної Ради, на якому розглядатимуться ці висновки і пропозиції, буде відкритим (за винятком випадків, коли висновки і пропозиції або додані до них матеріали міститимуть інформацію, що становить державну або іншу охоронювану законом таємницю).
Читайте також: Порошенко підписав історичний закон про мову
Після ухвалення рішення про звинувачення Президента Рада звертатиметься до Конституційного Суду (для отримання висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента з поста в порядку імпічменту) та Верховного Суду (для одержання висновку про те, що діяння, в яких звинувачується Президент, містять ознаки державної зради або іншого злочину).
Відповідно до закону рішення про імпічмент Президенту прийматиметься лише у разі, якщо висновки КС і ВС засвідчать дотримання вимог Конституції та законів України.
Рішення вважатиметься прийнятим, якщо за нього проголосує не менш як три чверті народних депутатів від конституційного складу ВР.
Також закон визначає, що в разі неприйняття Радою постанови про усунення Президента з поста в порядку імпічменту головуючий від імені парламенту має вибачитися перед главою держави.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

В длительную поездку с надёжным чемоданом! Широкий ассортимент детских спортивных комплексов разных уровней сложности Установить виниры E-max Полгода с Xiaomi Mi 8: каков на самом деле китайский флагман Ламинат от ПолMall – выгодный выбор

Последние новости