Нові правила щодо субсидій провокують українські сім'ї на розлучення

06.08.2018 20:16 8

Нові правила щодо субсидій провокують українські сім'ї на розлучення

Чиновники почали активно втручатися в сімейне життя українців, які претендують на субсидії. Про це пише видання daily-news.com.ua
З недавніх пір при оформленні паперів на отримання державної компенсації за комунальні послуги соцслужба враховує дохід членів сім'ї, зокрема, чоловіка і дружини, навіть якщо вони і не прописані в одній квартирі, на утримання якої, власне, і береться субсидія.
Раніше діяла інша схема - чиновники збирали дані про доходи громадян. зареєстрованих на одній житлоплощі, і, підсумовуючи їх, вирішували, чи можуть ті претендувати на субсидію. Скажімо, якщо чоловік був прописаний за однією адресою, а дружина і діти - по іншому, то, щоб оформити субсидію, кожен збирав окремий пакет документів.
Експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко пояснив "Країні" - мета нововведення одна: держава хоче відсікти якомога більше претендентів на допомогу. І схема з сукупним сімейним доходом цілком дозволяє це зробити.
"Країна" розбиралася як чиновники будуть моніторити сімейні бюджети і обов'язково розлучатися, щоб отримати компенсацію по комуналці.
Одна сім'я - одна гаманець
Норма про облік при видачі субсидії загального доходу членів сім'ї, навіть якщо вони при тому не прописані в одній квартирі, прописана в новій редакції Положення про порядок призначення житлових субсидій.
Це те саме скандальну постанову Кабміну №848, про який вже писала "Країна", і яким заборонено видавати субсидії громадянам, які мають авто не старше п'яти років, квартири площею понад 120 кв.м і будинки від 200 кв.м або купили протягом поточного року товарів (будматеріали, земельну ділянку та інше) більш ніж на 50 тисяч гривень.
Воно вступило в силу ще в травні цього року. Але так як в документі і без того чимало скандальних норм, вимога про облік загального доходу чоловіка та дружини незалежно від їх прописки, залишалося непоміченим широкою громадськістю. Рівне до тих пір, поки громадяни не пішли переоформляти субсидії. Соціальні інспектори їх приголомшили.
Виявляється, тепер, щоб отримати право на компенсацію по комуналці, дружині або чоловіку потрібно принести довідку про зарплату своєї другої половинки, навіть якщо та не прописана на житлоплощі, на яку оформляється субсидія.
"Це робиться для того, щоб зробити розподіл субсидії більш справедливим. Щоб громадяни, які цілком можуть дозволити собі платити за комуналку, не претендували на державні гроші", - пояснив "Країні" керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.
За його словами, верифікація одержувачів державних пільг, в тому числі, субсидій, є першим кроком в рамках монетизації пільг, на яку націлився уряд.
"У нас дуже багато пільговиків, які отримують допомогу, не маючи на те жодних підстав. Почистивши цей список, можна збільшити суму допомоги громадянам, які її дійсно потребують", - говорить Забловський.
Раніше, за його словами, нерідко практикувалася наступна схема - сімейна пара могла мати дві і більше квартир і при цьому на кожну оформляти субсидію. Наприклад, чоловік і дружина були прописані в різних апартаментах і кожен приносив у соцслужб довідку, яка підтверджує, що комуналка "з'їдає" більше 20% його доходу (що є підставою для видачі субсидії). В результаті оформляли субсидії на кілька квартир, які здавали в оренду, отримуючи непоганий дохід.
Тепер чиновники будуть підсумовувати доходи чоловіка і дружини. Причому, якщо, скажімо, заява на субсидію подали і чоловік і дружина, зареєстровані за різними адресами, то і першому і другий в дохід порахують зарплату другої половинки. Тобто, фактично один і той же сімейний бюджет врахують два рази.
Але це ще не всі неприємні нюанси. Як бути, наприклад, якщо чоловік або дружина офіційно не працюють (скажімо, поїхали на заробітки в Європу). За законодавством, без довідки про зарплату або з біржі праці на субсидію претендувати не можна. До недавніх пір проблема вирішувалася просто - офіційно непрацюючого члена сім'ї просто виписували з квартири. Тепер же доведеться забути про субсидії.
Незрозуміло і як бути, якщо сімейна пара не тільки прописана в різних квартирах, але і дійсно живуть окремо від претендента, просто не оформляючи офіційне розлучення. Таких пар в Україні не так мало, як здається на перший погляд. Але довести соцслужб, що у них різна не тільки прописка, але і гаманці, тепер буде вкрай складно - доведеться розлучатися.
Розлучення, суд або мордобій?
Розлучення стане єдиним виходом і для тих, хто прописаний в різних квартирах, але проживає разом і не має наміру руйнувати сім'ю. "Щоб отримувати субсидію їм доведеться оформити фіктивний розрив відносин", - говорить Юрій Гаврилечко.
За словами Юрія Гаврилечко, в урядовій постанові змішано два поняття - сім'ї та домогосподарства. Тоді як сім'я - це люди, пов'язаний сімейними узами, а домогосподарство - люди, які проживають (зареєстровані) в одному приміщенні і ведуть спільне господарство.
До недавніх пір субсидія видавалася саме на домогосподарство, а не на сім'ю.
Читайте також: КНДР продовжує розробку ядерної програми - Рада Безпеки ООН
Загрузка...

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Казино онлайн Вулканбет на vulcan-bet.com.ua с множеством преимуществ Автомобильные запчасти по демократичным ценам Виды торговых весов Металлопластиковые окна в рассрочку или кредит в Украине Почему стоит покупать двери в специализированных магазинах дверей

Последние новости