Як COVID-19 вплинув на ринок нерухомості і чого чекати в майбутньому?

Як COVID-19 вплинув на ринок нерухомості і чого чекати в майбутньому?

У першій половині 2020 галузь житлового будівництва в Україні розвивалася в умовах дії значимого негативного шоку в економіці, пов'язаного з пандемією COVID-19. Для стримування поширення епідемії був прийнятий ряд заходів щодо обмеження економічної активності, в тому числі припинення роботи підприємств в кінці березня-травня, а також введення режиму самоізоляції населення. В таких умовах родився новий проект компанії «Інтергал-Буд» — «Семицвіт» https://semycvit.com/, який реалізувався по принципу «доступне житло для комфортного життя».

В цей же період у багатьох регіонах була припинена реєстрація нерухомості, а в Києві і області було заморожено будівництво багатоквартирних будинків, через що терміни здачі окремих об'єктів були перенесені. Тимчасове, але значно зниження рівня доходів населення призвело до стиснення попиту, в тому числі на житло, і могло обмежити доступність кредитування.

Статистика і прогнози

Динаміка будівництва багатоквартирного і індивідуального житла в 2020 помітно відрізняється. У березні-червні динаміка введення житла населенням, розрахована за кожний квартал, була гіршою, ніж динаміка введення багатоквартирних будинків. Однак в липні річні темпи спаду індивідуального житлового будівництва стали скорочуватися. При цьому річні темпи зниження введення багатоквартирних будинків в цей період продовжили збільшуватися. У серпні покращилася і динаміка багатоквартирного будівництва, а у введенні житла за квартал спостерігалося зростання в річному зіставленні.

Зростання портфеля житлових (у тому числі іпотечних) кредитів в цілому по Україні в січні-травні 2020 сповільнилося. Однак уже в червні-липні ця тенденція розвернулася: на іпотечному ринку відновилося зростання активності. Основним фактором відновлення попиту на іпотечні кредити стала нова і безпрецедентна за охопленням потенційних позичальників державна програма субсидування процентних ставок по іпотеці (під 8% річних).

Підтримку попиту на іпотеку зробило також істотне зниження середнього рівня ринкових ставок в економіці завдяки переходу до м'якої грошово-кредитної політики і пом'якшення банками нецінових умов кредитування (збільшення терміну кредиту і його максимальної суми). Крім цього, в багатьох областях були введені додаткові заходи підтримки попиту на житло:

  • надання регіональних субсидій на його покупку,
  • субсидування процентної ставки за іпотечним кредитом для окремих категорій громадян,
  • програми підтримки індивідуального будівництва житла,
  • програми розвитку малоповерхового будівництва.

На 2021 рік держава очікує, що попит на нерухомість збільшиться, проте аналітики прогнозують подальше падіння ринку, що може призвести до зниження цін на житло.

Предыдущая новость

Качественные наклейки по низкой цене Ставки на спорт онлайн Winx Club на Rozetka.ua Документы, необходимые для получения рабочей визы в Польшу Стратегічна екологічна оцінка

Последние новости